Hemels..

Zo bijzonder..
Alweer een tijdje terug werd ik gevraagd door Michael Donker of ik interesse had om foto’s te gaan maken voor de nieuwe natuurplaats De Mepperdennen in Drenthe. Hij is één van mijn “stille” volgers op fb.

Ik ken de Mepperdennen goed, een prachtig zeer divers stuk natuur, waar ik al vele keren met mijn grote vriend, mijn camera heb rond gelopen. Het aangrenzende stuk, Landgoed Nijhoving, kende ik echter niet echt. Ooit was dit landbouwgrond. De familie besloot deze 23 hectare tijdens een project te beplanten en zo ontstond dit mooie bos. Het werd ook opengesteld als wandelgebied.

Van boven is het een lapjesdeken, met kleine groepjes bomen. Berken, grove dennen, vlier, meidoorn enz. En het wordt alleen maar mooier. Inmiddels hebben vogels en de wind duidelijk hun sporen achter gelaten. Zaden van velerlei bloemen en planten vinden hun weg in het bos. Vingerhoedskruid, vergeetmenietjes, en ik zag zelfs sporen van de boshyacint, maken het gebied steeds aantrekkelijker.

Tijdens mijn eerste speurtocht in maart, zag ik dat het bos op springen stond. En telkens weer, kom ik verrassingen tegen. En groeit en bloeit er weer iets nieuws. Veldjes paarse dovenetels, hondsdraf, varens die zich langzaam ontkrullen.

Inmiddels liggen er 4 mensen begraven. De eerste meneer ben ik even gedag gaan zeggen, best gek om te beseffen dat hij daar zo alleen nog lag. De familie had zijn initialen met de omliggende sparappels op zijn graf gelegd. Inmiddels heeft hij een mooie ovalen boomschijf met zijn naam op het graf en weet ik hoe hij heet. En ook al heb ik hem nooit gekend, blijft hij voor mij een bijzonder plekje houden.

Het hele jaar door heb ik het voorrecht hier op ontdekkingsreis te gaan. Ik zal nog vele “nieuwelingen” gedag zeggen. En ik hoop dat ze hier genieten van hun hemelse plekje.

Wil jij meer weten over wat natuur begraven eigenlijk is?
Kijk dan op:
https://www.natuurbegraafplaatsmepperdennen.nl/natuurbegraa…