Ken jij dat ook? Warme nachten slecht slapen en eigenlijk maar beter gewoon op staan en op pad gaan?
Gisteravond zag ik de bui al hangen. Pff wat een warm plakweer. De ventilator op 10 in de slaapkamer. Maar toch constant liggen draaien. Dus ik bedacht dat ik om 4 uur eruit zou gaan en heerlijk met mijn camera erop uit zou trekken.

Grappig hoe ik soms toch weer switch van plannen. Had ik gister bedacht om naar het Gasterse Diep te rijden, kom ik in het Bargerveen terecht. Toch iets korter rijden dus sneller ter plekke op één van de langste dagen van het jaar. Deze keer kies ik voor de centrale ingang. Gewoon lekker gaan lopen en kijken wat de dag brengt.

Het is 4.55 uur en heerlijk qua temperatuur. Zodra ik uit mijn vierwieler stap, word ik welkom geheten door een ganzenkoor. Luid gakkend in velerlei toonsoorten, klinken zij vanaf het water. Kikkers verzorgen het achtergrondkoortje. Drie vrolijke konijntjes spelen verstoppertje en hun opvallende witte staartjes wippen door het gras. Het licht word heel langzaam warmer.

Ik vervolg mijn weg over het fietspad, zodat ik even lekker door kan lopen, om wat dieper het veen in te komen. Het lijkt erop dat ik nog alleen ben. Geen auto’s, geen fietsers en zelfs geen andere wandelaars. Meestal kom ik wel een paar vogelaars of fotografen tegen, maar vanmorgen in de eerste uren, ben ik alleen met de natuur.

De dopheide bloeit volop, de heideblauwtjes zijn duidelijk al aan het wakker worden. De zon vindt zijn weg naar boven. De omgeving krijgt een warme gloed. De bloeiende grassen lijken in brand te staan. Hoe prachtig is dit moment van de dag. Bij het volgende zandpad spot ik de schaapskudde. En eigenlijk is het meer dan dat. Er lopen bij deze kudde ook een flink aantal prachtige geiten.

Ik ga op een bankje midden in het landschap zitten. Wat een fijn begin van de dag. De muggen waar ik zo bang voor was, verblijven nog in de begroeiing. Op de open vlakte spot ik er weinig. Vandaag registreer ik. Gewoon van alles wat ik tegenkom. Na 3 uurtjes begint het veen meer bezoekers te krijgen, een fietser, een wandelaar en zelfs een landbouwvoertuig verstoren de stilte.

Tijd voor mij dus om naar huis te gaan. Inmiddels staan er 8 auto’s naast de mijne. Ik neem weer een stukje veen mee naar huis.

Fijne dag!