Wat is er leuker dan een zaadje planten..

Letterlijk natuurlijk, zoals de aliumbollen die klaar liggen om de grond in te gaan. In een plantvak waar alle buxussen zijn bezweken onder de felle vraatzucht van de buxusmot. Of een zaaiveld met wilde bloemen in het voorjaar.

Maar voor mij is een zaadje planten zoveel meer dan dat. Het zal wel in mijn DNA zitten. Maar wat is het leuk om andere mensen, groot en klein te voorzien van nieuwe inzichten en ideeën waarmee ze weer verder kunnen in hun persoonlijke proces.

25 jaar lang zag ik vele kids aan mij voorbij trekken als leerkracht binnen vele soorten onderwijs. Telkens weer was het zo leuk en dankbaar om de big smile te zien als er iets was gelukt. Stralende koppies, klaar voor de volgende stap.

Misschien komt het daar wel door dat ik inmiddels workshops ben gaan geven. Ik ben nog lang niet klaar met zaadjes planten en anderen inspireren en vooruit helpen op hun pad. Fotograferen leent zich daar uitstekend voor. Het blijkt voor velen een uitlaatklep. Als afleiding, of om technisch vaardiger te worden. Of juist alle technieken te combineren en dan juist los te gaan.

Ik ben altijd op zoek naar “anders”, naar wegen die nog bewandeld kunnen worden. Naar bijzondere zaadjes die ik weer kan planten. Vandaag heb ik tijdens mijn workshop “Spelen met glas” de deelnemers, een aantal zaadjes mee kunnen geven. Ze reageerden enthousiast en waren vol plannen.

Het mooie is, dat ook ik hierdoor, nieuwe zaadjes vind. Dus als je me volgt zul je hem zien groeien. De andere bewaar ik heel goed in zijn doosje.