Het engelse woord “Spring”.. voor lente, zegt eigenlijk toch wel alles. Bedacht ik me zojuist. Zou het toeval zijn dat dit zo goed met onze taal voor een nieuw begin matcht?

Een sprong in de tijd naar het volgende seizoen, een sprong in de voorplanting van dieren. Van vogels die druk doende zijn hun nesten te bouwen. De duif of de meerkoet op een compleet knullige manier zodat het nest ter plekke uit elkaar dreigt te vallen. De merel op een zeer geraffineerde manier, totaal weggewerkt in een haag waarbij de kwaliteit ronduit hoogstaand is. Afgewerkt met zacht groen mos en pluisjes gevonden her en der op de grond. Van dartelende, maffe lammetjes die ook mij ieder jaar weer vertederen. Zacht pluizig, grappig, en met een enorme aaibaarheidswaarde. Veulens wankelend op hun nog slappe magere beentjes of inmiddels rennend door de wei met de lente in hun bol. Kleine roze schreeuwende biggetjes bij de scharrelvarkens op het land.

Ook de planten maken binnen deze tijd een enorme sprong. Zo kijk ik in mijn tuin naar donkere, zo lijkt het, niets zeggende aarde en zo verschijnen er ineens frisgroene rozetten waarin knoppen hun weg naar het licht weten te vinden. De regen van de afgelopen tijd heeft zijn werk goed gedaan. De voorjaarszon roept de planten op om de sprong naar het licht te maken.

Ook bomen wachten. En ook al zien we hier weinig van, de sapstromen zijn kleine onderaardse vulkanen. Ze wachten op het juiste moment om uit te barsten. De knoppen van de paardenkastanje hebben mij altijd enorm geboeid. Ze glimmen in de voorjaarszon. Behalve de diverse knopschubben, die strak om de boomknop zitten, plakken de knoppen. Dat komt door de kleverige hars laag waarmee de paardenkastanje haar knoppen extra tegen de felle winterkou beschermt. Nu het voorjaar duidelijk voelbaar is laten de sapstromen in de boom de knop zwellen en openbreken. De jonge, nu nog opgevouwen blad en twijg drukken de schubben weg. En weg is ook de plakkerigheid.

Ook ik maak een sprong, ik plan weer een aantal fotoworkshops en daarnaast een aantal inspiratiemomenten. De inspiratiemomenten zullen gebaseerd zijn om het samen ongedwongen fotograferen. Op het leren kennen van andere fotomaatjes, elkaar inspireren, en vooral veel fotoplezier en gezelligheid. Ik zorg voor de koffie en thee met wat lekkers. Hier zal een kleine vergoeding voor worden gevraagd.

Heerlijk spring(en) in de tijd. Op weg naar de zomer.