Elk jaar opnieuw in het voorjaar, beginnen de eerste aanvragen voor de jaarlijkse familie shoots binnen te komen. “Het wordt tijd dat we weer eens samen op de gevoelige plaat vastgelegd gaan worden. En op die dag is eindelijk het hele stel bij elkaar!”

En dat is vaak een zeldzaamheid. Kinderen wonen ver weg, hebben hun eigen verplichtingen, of werken in een beroep, waarbij er vele wisseldiensten zijn, waardoor ze gebonden zijn aan tijden. Pasgeborenen slapen op bepaalde tijdstippen. Er zijn steeds meer samengestelde gezinnen, waarin er ook rekening gehouden moet worden met de andere kant. Toch lukte het ook dit prachtig samengestelde gezin, om op hun 10 jarig samenzijn, iedereen te mobiliseren. Het kost even wat planwerk maar dan is het ook heerlijk genieten van elkaar.

Opa, oma, kids, en kleinkids, mooie mensen waar de liefde voor elkaar duidelijk zichtbaar is. De essentie van het leven. Hoe mooi dat ik dit vast mocht leggen. In “Het Rensenpark”, midden in het centrum van Emmen sta ik te wachten, op het bonte gezelschap. In de verte komen ze aangelopen. Oma voorop in een hippe groene outfit. Een lange sliert vol kleur volgt.

Het moeten spontane, liefst weinig geposeerde foto’s worden. Dus heb ik twee camera’s bij me met zeer uiteenlopende objectieven. Eigenlijk hetgeen ik ook gebruik tijdens bruidsreportages. De één voor het totaaloverzicht waarbij ook de omgeving meer zichtbaar is, de ander voor de close-ups en lekker veel onscherpte.

Zodra iedereen het park binnen is gestroomd, bewegen we ons van het ene naar het andere punt, waar de kinderen maar ook de volwassenen, gaan klimmen, spelen, en lopen. Ik laat het gebeuren en vraag hier en daar om ergens iets te gaan doen. We maken gebruik van de mogelijkheden in het park. Spontane situaties ontstaan voor mijn ogen. Zo heb ik het het liefst. Inspelen op dat wat er gebeurd. Soms met een idee of zachte stimulans van mijn kant. Het is een heerlijk fotofeestje. De kinderen vermaken zich prima. Klimmen op stenen, rennen van heuvels, stoeien en hebben lol. En ja… dan hebben ouders en oma en opa het ook naar hun zin.

Aan het eind nog even doorsteken naar restaurant De Beren waar de overgrootouders al klaar zitten voor het vervolg van het feest. Natuurlijk horen ook zij erbij. Dus ook hier maak ik een aantal foto’s. En ik kan het niet laten om van beiden een prachtige portretfoto te maken. Ik hou ervan, doorleefd en karakteristiek, mooie lijntjes, liefdevol.

Een flinke familie-reportage op mijn kaartje gaat mee naar huis.

Hoe fijn is het om herinneringen te maken en die dan ook nog eens vastgelegd te hebben? Willen jullie ook al steeds met alle familie of vrienden op de foto? En heb je geen zin om te poseren? Er is zoveel mogelijk zonder dat je je opgelaten hoeft te voelen. Mijn specialiteit als het gaat om mensen vastleggen. Dus aarzel niet en stuur me een berichtje. Ook de herfst is hiervoor prachtig. Ik kom in overleg op locatie.